Onze 10 tips

Of je nu naar België verhuist omwille van werk, familie of een andere reden, over de landsgrenzen heen verhuizen is een grote stap. Met de zoektocht naar een nieuwe woning, de uitgebreide administratie en nieuwe wetgeving sta je ongetwijfeld voor een grote uitdaging. Daarom is een goede voorbereiding en begeleiding erg belangrijk. In dit artikel geven we je 10 tips om je verhuis vlot te laten verlopen. Heb je daarna nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Immo Janssen-Marres heeft ruime ervaring met Nederlanders die in België komen wonen en we helpen je dan ook graag verder. 

1. Check of je voldoet aan alle voorwaarden om in België te verblijven

Ben je in het bezit van een ziektekostenverzekering? Kan je voorzien in je eigen levensonderhoud? Doe je geen beroep op de Belgische bijstandsverzekering? Als je drie keer “ja” kan antwoorden dan ben je klaar om je als Nederlander in België te vestigen!

2. Kies de locatie van je nieuwe woning zorgvuldig

Weeg grondig af wat je belangrijk vindt aan de locatie van je nieuwe thuis. Hecht je er veel belang aan om familie en vrienden in Nederland te bezoeken? Dan doe je er goed aan om een woning te zoeken die een goede verbinding naar Nederland biedt. Wil je je woon-werk verkeer beperken? Bepaal je locatie dan op basis van je werk.

Weet je niet waar beginnen? Een vastgoedmakelaar is vertrouwd met de regio en kan je op de beste panden in de regio wijzen. Zo heeft Immo Janssen-Marres een hou-me-op-de-hoogte functie waarbij je op de hoogte gehouden wordt van het nieuwste aanbod dat aan jouw zoekcriteria voldoet.

3. Doe beroep op een BIV-erkende vastgoedmakelaar

Een nieuwe woning zoeken in een vreemd land is een hele opgave. Je bent waarschijnlijk niet bekend met de woningmarkt en de wetgeving. Daarom werk je best samen met een BIV-erkende vastgoedmakelaar. BIV staat voor Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Deze erkenning is verplicht in België voor alle vastgoedmakelaars. Je mag er bij een BIV-erkende makelaar vanuit gaan dat hij op de hoogte is van de meest recente wetgeving en beschikt over de nodige professionele kennis om een transactie vlot te laten verlopen. 

4. Doe beroep op een ervaren hypotheekadviseur

Een ervaren hypotheekadviseur kijkt samen met jou uit naar de meest voordelige regeling met betrekking tot je financiële zaken. Er zijn immers grote verschillen tussen de verschillende geldverstrekkers. Deze zitten bijvoorbeeld in de acceptatievoorwaarden en de rekenmethodieken die de maximale lening op basis van je inkomen bepalen. Bovendien moet je rekening mee houden dat Nederlandse banken niet in België financieren. Je moet dus op zoek naar financiering bij een Belgische bank.

Het is dus erg belangrijk dat je je goed inleest in de markt en het aanbod van de geldverstrekkers goed kent en vergelijkt. Een hypotheekadviseur is hierin zeker een aanwinst.

5. Informeer naar de verschillende fiscale mogelijkheden

Wist je dat bij de aankoop van een eerste woning in België, de hypotheekrente gedeeltelijk aftrekbaar is zolang er inkomsten gegenereerd worden in Nederland? Dus als je bijvoorbeeld in België woont maar in Nederland werkt, dan kan je hiervoor kiezen in plaats van belastingen te betalen in België. Nog een interessant weetje is dat verbouwen in België goedkoper is dan in Nederland. Je kan aan 6% BTW verbouwen als je aan enkele bindende voorwaarden voldoet.

6. Informeer jezelf over de aankoopkosten van een woning of bouwgrond

In België betaal je notariskosten bij de aankoop van een woning of bouwgrond. Deze aankoopkosten bestaan uit volgende drie voornaamste zaken: de verkooprechten, registratierechten in de volksmond. Deze is 3% of 12% afhankelijk van voorwaarden die betrekking hebben op o.a. jouw persoonlijke situatie. Dit is een bedrag dat je bovenop de aankoopprijs van een huis betaalt. Ten tweede betaal je ook het ereloon van de notaris. Dit is een percentage van de verkoopprijs. Als laatste betaal je de leningskosten. Dit spreekt voor zich: het zijn de kosten die aan je lening vasthangen.

7. Schrijf je uit uit de Basisregistratie Personen

Wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je je uitschrijven uit de BRP. Je blijft wel nog steeds Nederlander maar je hebt dan geen recht meer op Nederlandse voorzieningen zoals uitkeringen, kinderbijslag, verzekeringen, … .

8. Schrijf je in in je nieuwe gemeente

Het logische vervolg op stap 3: schrijf jezelf in in je nieuwe gemeente in België. De regel hier is: als je langer dan drie maanden in België verblijft, dien je je binnen de 8 dagen na aankomst te melden bij de gemeente waar je verblijft.

9. Zorg voor de juiste documenten en verzekeringen

Je diploma’s, verzekeringen, bankgegevens, … moeten worden getransfereerd van Nederland naar België. Belangrijk is om te weten dat Nederlandse verzekeringen nauwelijks worden geaccepteerd in België. Dus het is erg belangrijk om je terug te laten verzekeren bij een emigratie.

In België is er een onderscheid tussen wettelijk verplichte verzekeringen en sterk aanbevolen, niet verplichte verzekeringen. In tegenstelling tot in Nederland, is een woningverzekering niet verplicht in België maar deze wordt wel zeer sterk aangeraden. Meer informatie over verzekeringen in België vind je hier terug.

10. Woningen zijn goedkoper in België

Niet echt een tip maar wel mooi meegenomen: je koopt in België goedkoper een woning dan in Nederland. De algemene woningprijzen liggen er veel lager dan in Nederland. Bovendien krijg je ook meer waar voor je geld. De gemiddelde perceelgrootte in België is groter dan in Nederland. Win-win dus!

Immo Janssen-Marres is gevestigd in Riemst, aan de grens met Nederland, waardoor we ruime ervaring hebben met Nederlanders die in België komen wonen. Aarzel niet om ons te contacteren indien je vragen hebt of op zoekt bent naar een partner die de aankoop van een woning in goede banen leidt. 

Interesse?

Contacteer ons voor meer informatie of een afspraak

Wens je meer informatie of een afspraak? Aarzel niet om ons te contacteren.

Contact